2014. március 16., vasárnap

rakott krumpli helyett (akár paleo, low carb)

Azért nem "egyet a fogyózónak, egyet a családnak", mert nálunk most minden felnőtt fogyózik, a gyerekek meg nem szeretik a krumplit. Tehát nagy tepsivel mindenki ezt kapja, de aki nem fogyózó családnak főz, az a tepsi nagy részét hagyományosan készítse el, a kisebb részét pedig....

A fotó sajnos nem adja vissza, hogy micsoda ízélményt nyújt ez a tepsi étel.




Szóval nagyon rég óta kísérletezem a rakott krumpli light változatával. Ugyanis nagyon szeretem. Nagyon jó kapcsolatot ápolok az abszolút diétás változattal, ezzel. Nagyon finom, de nem más, mint az eredeti. Volt már, hogy krumpli helyett hússal készült, az is jó volt, de én nem vagyok egy olyan nagy húsevő.

Viszont ezúttal telitalálatot sikerül bevinnem. A férjem azt mondta, hogy ha nem mondom el előre, hogy miből készült, simán beveszi, hogy főtt krumpliból. Egyszer le is fogom tesztelni.

És hogy mi is az a varázszöldség, ami ennyire jól helyettesíti a krumplit? Nem, nem a csicsóka. Nem is az édes burgonya. Semmi beszerezhetetlen/kimondhatatlan zöldség. Hanem egyszerűen a KARALÁBÉ.
Ünnepi, diétás étel.
Paleózók a tetejéről a tejfölt hagyják le. - Vagy ne. - Vagy jöhet a kókuszkrém/kesutejföl, azaz minden, ami sokba kerül...

Mindenkinek van saját módszere a rakott krumplira, a recept nem is olyan fontos. Azért elmondom:
4 (nagy) adaghoz:
4 nagy karalábé (először félbevágva, utána karikára)
2 kis fej hagyma, szintén "félfőre vágva"
20 dkg kolbász (vagy 30 dkg virsli)
4 db főtt tojás
2 kis pohár tejföl, jól kikeverve még a dobozban egy kevés sóval


Alulra hagyma, akár egy kis zsír is. Erre egy sor karikára vágott karalábé, só. Erre karikára vágott kolbász és főtt tojás, majd megint egy réteg karalábé. Só, tetejére sovány tejföl. Annyi a trükk, hogy a karalábét nem is főztem előre puhára, hanem a tepsit az első félórában lefedtem alufóliával, így volt ideje megpuhulni. Ezután levettem a fóliát, és a tetejét aranybarnára pirítottam. Anyukám a tejfölt további nyers tojásokkal is kikeveri, akinek belefér, tegye ezt, mert nagyon finom.

Egy adag hagyományos rakott krumpli (ugyanígy készítve, egy kg krumpival) : 640 kcal és 42 g CH
Így 440 kcal és 5 g CH.
30 dkg virslivel készítve 302 kcal és 5 g CH




1 megjegyzés:

Névtelen írta...

annus ez isteni es igazhogy karalabe itt!nagyon draga , de kiprobalom es teszek kolbasz?!helyett hust!/mert olcsobb es van!/koszi puszi a kicsi-nagy-oknak!j.